Bahan-Bahan :-
·
3-4
ekor sotong ( saiz sederhana )
·
5
sudu besar lada kisar
·
4
sudu besar bawang kisar
·
Sedikit
air asam jawa
·
¼
gula Melaka (nak letak gula pun boleh)
·
Sedikit
kicap ( x letak pun xpe, tapi saya lagi suka letak kicap sikit)
·
Sedikit
garam
·
Hirisan
bawang merah
·
¼
cawan air
Cara-caranya :-
1.
Tumis
lada kisar dan bawang kisar hingga pecah minyak.
2.
Masukkan
gula melaka dan air asam jawa serta sedikit air.
3.
Bila
gula melaka dah larut, masukkan sotong dan sedikit garam.
4.
Kemudian,
masukkan kicap. ( jangan banyak sangat, kang jadi sotong masak kicap lak)
5.
Masukkan
hirisan bawang. Sedia untuk dihidang.
**
Bawang kisar tu saya biasa buat banyak terus n simpan dalam peti, jimat masa.
Caranya : 4-5 biji bawang besar + 6 ulas
bawang putih (blend)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan