Ahad, 8 Mei 2011

UdAng GaLaH MaSak LemAk CiLi Api

 

Bahan- Bahan

7 ulas Bawang Merah
3 ulas bawang putih
7 biji lada kecil
1 biji lada besar
sedikit kunyit hidup
(kisar semua bahan di atas)

400-500 gram udang galah ( anggaran 10 ekor) tapi saiz udang campur besar ngan kecik
1 kotak santan
2 batang serai
2 asam keping
1 biji tomato
sedikit air

Cara Masak : -

1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
2. Masukkan santan dan air (air tu agak2 nak kuah banyak mana) tapi sesuaikan dgn santan
3. Masukkan serai, masak hingga mendidih
4. Masukkan asam keping, udang, tomato
5. Masukkan garam dan gula, perasakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan