Sabtu, 23 April 2011

Sup Ikan Merah


Bahan-bahan

2 keping ikan merah
4-5 ulas bawang merah  (kisar)
3 ulas bawang putih       (kisar)      
Sedikit halia (jika perlu) (Kisar)
1 bunjut rempah Sup Ikan Adabi
1 batang serai ( diketuk)
3 – 4 biji lada kecil
1 biji kentang
Air ( agak2 sesuai ngan kuah yang anda nak)
Daun sup
Limau nipi ( kalau suka masam2 sikit)
Cara masak  :-

1.    Tumis bahan kisar & bahan rempah ( yang ada skali dalam paket sup bunjut tu)
2.    Masukkan kentang & air , serai dan sup bunjut( biar sampai kentang empuk)
3.    Masukkan ikan, lada kecil
4.    Perahkan sedikit asam limau kalau nak masam
5.    Tutup api, masukkan daun sup yang dah dihiris dan tutupkan periuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan