“Cookery is not chemistry. It is an art. It requires instinct and taste rather than exact measurements.” - Marcel Boulestin
Sabtu, 18 Jun 2011
SayuR LemAk Sawi
Bahan-Bahan
- 3 ulas bawang merah ( belah 2 )
- 1 biji cili merah ( hiris memanjang)
- 1/2 kotak santan
- 1/2 - 1 sudu kecil lada hitam ( ditumbuk)
- 1 ekor ikan kembung / selayang / selar ( rebus dalam kuah dan tumbuk)
- sedikit garam
- sayur sawi ( nak tukar sayur kobis pun boleh, nak campur ngan lobak pun boleh)
Cara Masak :-
1. Masukkan 1/2 kotak santan, air, bawang dan lada besar.
2. Masukkan ikan sampai masak, angkat ikan.
3. Perisikan ikan dan tumbuk
4. Masukkan semula ikan dalam kuah bersama lada hitam yang dah ditumbuk
5. Masukkan garam
6. Sedia untuk dihidang
Label:
SayUr
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan