Isnin, 30 April 2012

Ayam MaSaK KiCaP


Bahan-Bahan

Halia ( 5/6 hiris)
3-4 ketul ayam
4 sudu besar bawang kisar
2 sudu besa cili kisar
kicap ( sesedap rasa)
1 biji kentang ( hiris kasar)
1/2 biji lada merah (hiris)
1/2 biji lada hijau (hiris)
1/2 biji bawang besar ( mayang kasar)
1/2 cawan air
sedikit garam

( disarankan lada kisar tu buat sendiri sebab kalau beli yang dah siap, rasa dia kureng ckit. Tapi atas citarasa masing-masing la kan.)

Cara Masak  : -

1. Tumis halia, bawang dan lada kisar.
2. Masukkan kicap (ikut citarasa masing-masing nak banyak mana)
3. Masukkan Air dan kentang (masak hingga kentang empuk.
4. Masukkan garam
5. Masukkan lada yang telah dihiris serta bawang yang dah dimayang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan