Isnin, 30 April 2012

PuDInG RoTi mArbLe





Bahan-Bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gm serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula ( saya kurangkan sikit)
  • 2 sudu besar marjerin / butter (cairkan)
  • 3 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco
 Cara-Cara

  1. Didihkan 3 cawan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.
  2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balanca aie (1/2 cawan).  Kemudian masukkan dalam periuk agar-agar tadi.
  3. Masukkan butter / marjerin dan kacau hingga mendidih. Tutup api.
  4. Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian biar warna asal dan satu bahagian lagi masukkan serbuk koko / coklat emulco. (Kalau guna serbuk koko, bancuh dulu dengan sesudu air panas.
  5. Ambil sesenduk warna asal dan tuang di tengah-tengah loyang. Kemudian ambil sesenduk warna coklat dan tuang atas warna asal tadi. Biar puding gerak sendiri dan hasilkan corak. Ulang langkah sampai siap.
  6. Dah siap boleh simpan dalam peti sejuk. Pastu boleh ngap! ; )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan