Sumber : Majalah
Saya letak dua resipi yang asal dan yang dah diubah. Saya tak buat ikut resipi asal sebab x ada santan. Kalau guna resipi yang diubah tu, ok jugak cuma ada rasa pahit-pahit sikit mungkin sebab banyak sangat daun pandan tu kot n rasanya lebih baik gula tu letak 3/4 macam resipi asal. Rasa kuih ni macam kuih sekaya. Selamat Mencuba!!
Bahan- Bahan ( Ni resepi asal)
- 1 kelapa ambil santan
- 1 sudu besar tepung jagung
- 7 helai daun pandan
- 10 biji telur
- 3/4 cawan gula
Bahan- Bahan ( Ni resipi yang diubah sebab x ada santan)
- 1 tin susu cair
- 1 sudu besar tepung jagung
- 7 helai daun pandan
- 10 biji telur
- 1/2 cawan gula
- 1/2 sudu kecil pes pandan
Cara-Cara
- Masak santan hingga naik minyak anggaran 15 minit.
- Pukul gula dan telur ( jangan terlalu kembang)
- Tambahkan bancuhan tepung jagung dan tuang santan/susu yang telah dimasak tadi.
- Letak dalam loyang yang dilapik plastik.
- Kukus selama 40 minit - 1 jam (sehingga masak)
- Kalau nak sedap, letak dalam peti baru ngap!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan